Bärpaj med maräng

Det här pajreceptet har jag haft länge, men nu har jag knåpat om det till en helt vegansk skapelse. 
 
Håll till godo! 
 
Pajskal
 
1 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
1/2 stor mixad banan
1/2 dl socker
 
Fyllning
 
225 g bär
1 dl kikärtsspad
1 1/2 dl socker
1/3 krm vinsyra
1 msk vaniljsocker
Några droppar cotton candy-arom
 
Gör så här
 
Smält smöret och blanda därefter i ströbröd, vetemjöl, socker och den mixade bananen. Blanda ihop degen och bred ut i en pajform.  Ta hjälp av en sked då den är ganska kladdig. Ställ i kylskåp ca 60 min. Grädda i mitten av ugnen i 15 min, 225 grader. 
 
Vispa kikärtsspadet och vinsyran till ett fast skum. Tillsätt sockret och aromen under vispning. Blanda i bären. 
Fyll pajskalet och grädda i 40 min, 150 grader. 
Låt pajen stå kvar och svalna i avstängd ugn.



 

Budapestbakelse

150 g hasselnötter
6 st äggvitor
4 dl socker
1/2 dl marsanpulver för kokning
1/2 dl maizenastärkelse
 
Fyllning
 
4 dl grädde
En burk konserverade mandarinklyftor
 
Garnering
 
25 g choklad
Spritsad grädde och några mandarinklyftor
 
Gör så här
 
Mal nötterna i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret under vispning, den ska bli hård och blank. Blanda nötterna med maizenan och marsanen. Vänd ner i marängen. 
Spritsa ut smeten med en stor rundtyll eller bred ut på bakplåtsklädd plåt. 
 
Gräddas i 175 grader i ca 20 minuter. 
 
Låt svalna något innan du vänder upp den färdiga bottnen på bakplåtspapper och försiktigt drar bort det andra. 
Bred ut vispad grädde och lägg på mandarinklyftorna. Rulla ihop till en rulltårta. Hjälp till att dra ihop den med bakplåtspapperet. 


Välkomna!

Hej och välkomna! 
 
Här kommer ni hitta en mix av recept. Både "vanliga", mjölkfria och ibland även helt veganska. 
Låt er inspireras!
 
Vegansk morotslimpa. (2 st)
 
50 gram jäst
6 dl havremjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk matolja
1 msk strösocker
1 stor finriven morot
2 dl havregryn
12-14 dl vetemjöl
 
Smula jäst i en bunke, tillsätt havremjölken (rumsvarm). Rör om tills jästen löser upp sig. Ha i salt, matolja, strösocker och moroten. Blanda. Tillsätt mjölet, lite i taget. 
Låt jäsa 40 min. 
Dela degen i två lika stora delar. Lägg i smorda formar. Pensla med vatten och garnera med t ex havregryn eller solroskärnor. Jäs brödet ytterligare 30 min. 
 
Värm ugnen till 250 grader. Grädda längst ned i ugnen. Sänk värmen till 200 grader direkt när du sätter in brödet i ugnen. Gräddas i 40-45 min.