Hjortroncheesecake

Denna bjöd jag på i sommarstugan. Perfekt när man inte behöver använda ugnen. 
 
Botten
50 g smör
8 digestivekex 
 
Krossa kexen. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck ut i bottnen på en springform, som är klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen. 
 
2 dl socker
3 dl grädde
4 äggulor
150 g naturell färskost
125 g hjortron eller 2 dl sylt
 
Vispa ost och socker till en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör om. 
Vispa grädden och blanda med ostsmeten. Mixa bären eller vänd ner sylten. Häll allt över kexbottnen. Ställ i frysen. 
 
Spegeln
1 dl gelesocker
1 dl vatten 
Gul och röd hushållsnära
 
Låt allt koka upp. Låt svalna lite innan du häller det över den frusna kakan. Ställ in i frysen igen. 


Äppelfylld vetefläta

Vad passar väl bättre nu när trädgårdarna är fulla av goda äpplen? 
Jag använde mig av en vanlig vetedeg för bullar, tillsatte lite kardemumma i degspadet. 
 
Äppelfyllning
3 st äpplen
1 dl strösocker
1 1/4 dl vatten 
1 msk kanel
 
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull och låt det koka upp. Dra ner värmen liten och låt det koka under lock i 10-15 minuter. Mosa ihop allt. Låt det svalna lite innan du brer ut det på degen. 
 
Sen strödde jag på lite marsansåspulver (den för kallvisp) och bröt över lite vit choklad. 
Väldigt gott att mumsa på i höstmörkret. 🍂🍂

Saffransthekakor (grötbröd)

Idag bjuder jag på ett juligt recept, trots att det bara är början på september. Det ska börjas i tid 😂 
 
1 1/2 dl havregryn 
2 1/2 dl vatten
Salt efter behag
1 kuvert saffran 
 
Koka till gröt. Låt den svalna något. 
 
1 paket jäst
2 1/5 dl havremjölk
1 dl flytande margarin
1/2 dl sirap
Ca 10 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt gröten, sirapen, margarinet och tillsist mjölet. 
Arbeta till en smidig deg. Jag använder elvispen med degkrokar och kör några minuter. 
Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk. Kavla ut degen ganska tunt. Använd en uppochnervänd tekopp eller liknande för att få ut lagom stora kakor. Jäs sedan kakorna till dubbel storlek. 
 
Gräddas mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12 minuter.