Saffranschurros med vit chokladsås

Ca 20 st
1 kuvert saffran
1.25 dl mjölk
60 g smör
1 tsk socker
Lite salt
2 st ägg
1.25 dl vetemjöl

Frityrolja
Socker att rulla churrosarna i

Koka upp saffran, mjölk, smör, socker och salt.
Tillsätt mjölet och vispa tills smeten släpper från kastrullkanten.
Tag av från värmen.
Blanda i äggen, ett i taget. Vispa tills ägget gått in i smeten innan du har i nästa ägg.
Klicka ner smeten i en spritspåse, med eller utan tyll.
Värm oljan till max 180 grader (värmer du den mer kan det börja brinna. Se till att ha lock och handduk framme så du kan kväva elden om olyckan är framme. Försök absolut INTE släcka elden med vatten!!)
Spritsa ut lagom långa korvar av smeten över oljan, klipp av med sax.
Fritera churrosen gyllenbruna, ca 1 minut på varje sida.
Låt dem droppa av på hushållspapper. Vänd runt i socker.

Vit chokladsås

2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
80 g vit choklad

Koka upp grädden med vaniljsockret.
Tillsätt chokladen i bitar.
Rör om tills den smält.

Doppa churrosen i chokladsåsen.
Ät och njut.

Kladdis med mintkokosfudge

100 g smält smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda strösocker och ägg i det smälta smöret.
Blanda resten av de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd ned i sockersmeten.
Smöra och bröa en springform, 22 cm/diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen, ca 20 minuter, 175 grader.

Låt kakan svalna.

Kokostopping

2 dl kondenserad mjölk
2 krm pepparmintarom
4 dl riven kokos
1 dl florsocker
Eventuellt lite livsmedelsfärg

Blanda ihop alla ingredienser till en kladdig massa.

Lossa kanten på springformen och klä med bakplåtspapper. Kläm åt formen igen.
Häll i kokossmeten och bred ut till ett jämnt lager över kakan.
Ställ svalt och låt toppingen stelna i formen innan servering.

Hjortronpaj i micron

Helgen har varit lite småkrasslig. Men jag gav mig på en micropaj i alla fall.
Lätt som en plätt och klar på 10 minuter.
Det här receptet räcker till en liten minipaj.
Den är både mjölkfri och äggfri.

1 dl hjortronsylt
1 msk potatismjöl

2 msk rörsocker
2 1/2 msk vetemjöl
25 g mjölkfritt margarin
1/2 msk ljus sirap

Bred ut hjortronsylten i botten på pajformen och strö över potatismjölet.
Smält margarinet och blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut det över sylten.
Ställ in i micron på full effekt ca 4 minuter.
Servera med en klick havrefraich.