Saffransdeg

Hur har ni det med julbakaket, har ni hunnit börja än?
Här kommer mina bästa tips för att få en saftig och smakrik saffransdeg.

1. Blötlägg saffranet med lite alkohol och socker. T.ex ren sprit, konjak eller liknande. Ju längre det får stå och dra ju mer smak och färg blir det.

2. Kalljäs degen. Jag använder minimalt med jäst och låter degen jäsa i kylskåpet. Minst 12 timmar. Tar fram den och bakar ut bullarna. Låter dem jäsa i rumstemperatur mens ugnen blir varm.

3. Tillsätt rumsvarmt smör sist i degen. Arbeta in lite i taget.

4. Använd havremjölk. Bullarna blir otroligt saftiga då.

5. Skippa ägget till penslingen. Använd istället en sockerlag och pensla bullarna direkt efter gräddningen istället. Sockerlagen gör att bullarna blir blanka och fina, plus att de håller sig saftiga längre.

Så, det var några tips från mig.
Bjuder på ett av mina favoritrecept nedan.

1 påse saffran (blötlagd)
3 1/2 dl havremjölk
Jäst lika stor som en ärta
Lite salt
1 dl strösocker
80 g margarin eller smör
10-11 dl mjöl (gå på känsla när degen ser mättad ut)

Häll alla ingredienser utom smöret och hälften av mjölet i din köksassistent. Blanda ihop allt. Tillsätt smöret lite i taget och resten av mjölet tills du har en fin blank deg. Täck över med plastfolie och låt jäsa i kylen minst 12 timmar.
Ta fram och baka ut dina bullar. Ca 225 grader i 10-12 minuter.

Mina bullar fyllde jag med jättegod hasselnötskrämsfyllning.

Hasselnötskrämfyllning
140 g rumsvarmt smör
80 g hasselnötskräm

Lycka till med bullbaket 🎄🤶🏻

Banankladdkaka

Längesedan bloggen blev uppdaterad. Men plötsligt händer det 😊
Här kommer ett veganskt recept på kladdkaka med banan 🍌

1 1/2 mosad banan
2 dl rörsocker
1/2 dl mjölkfritt flytande margarin
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 dl vetemjöl
1/2 dl vatten eller annat växtbasserad mjölk

Blanda den mosade bananen med rörsocker. Tillsätt margarinet och vispa ihop.
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vänd sedan ner det i smeten. Tillsätt vätskan sist och rör om till en slät smet.
Häll i en smord och bröad form, ca 24 cm/diameter.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 20-25 minuter.