Dubbel kolapaj med pepparkaka

Pajskal
200 g pepparkakor
75 g smör

Mixa pepparkakorna och smält smöret. Blanda samman och tryck ut i en pajform, ca 24 cm/diameter. 
Ställ pajskalet kallt mens du kokar kolorna. 

Mörk chokladkola
50 g smör
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 dl grädde
1 tsk kardemumma
2 msk kakao
1 dl mörk sirap
0.5 tsk ättiksprit (12%) 

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och kardemumma i en kastrull. Koka kolan till 120 grader. Ta kolan från värmen och tillsätt ättika och smör. Rör till en slät kolasmet. Häll kolan i pajformen. 

Vit chokladkola
100 g vit choklad
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
0.5 tsk ättikssprit
1 dl torkade tranbär
 
Koka kolan som föregående. 
Hacka chokladen och tillsätt den, smöret, ättikan och tranbären. Rör om till en slät kolasmet. 
Häll i pajformen. 

Låt stelna i rumstemperatur. Servera med lite lättvispad grädde.  (null)


Saffransmuffins med kakgömma

Ca 6 st
50 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljpasta
3/4 dl mjöl
Ett kuvert saffran
1/2 tsk bakpulver
Torkade tranbär
Två Marabou chocomoment-kakor med vit choklad 
6 tsk honung (den hårda sorten)

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. 
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd sedan ner i smeten. 
Ställ ut formar i muffinsplåten och fyll bottnen på varje form med lite smet. 
Dela kakorna i fyra bitar och lägg ner en bit i varje form. Fyll på med mer smet, ca 3/4 av formen. 
Klicka i en tsk honung i varje muffins och tryck ner några tranbär. 
Grädda i 180 grader mitt i ugnen. Ca 12-13 minuter.  (null)


Saffransvåfflor

Supergoda saffransvåfflor som är både ägg och mjölkfria. 

Ca 8 st
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk vit sirap
2 dl havre fraiche 
2 dl havredryck (naturell eller vanilj) 
Ett kuvert saffran 
Mjölkfritt margarin till gräddningen

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan havre fraich och havredryck. 
Blanda till en ganska fast smet. 

(null)

Visa fler inlägg