Dubbel kolapaj med pepparkaka

Pajskal
200 g pepparkakor
75 g smör

Mixa pepparkakorna och smält smöret. Blanda samman och tryck ut i en pajform, ca 24 cm/diameter. 
Ställ pajskalet kallt mens du kokar kolorna. 

Mörk chokladkola
50 g smör
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 dl grädde
1 tsk kardemumma
2 msk kakao
1 dl mörk sirap
0.5 tsk ättiksprit (12%) 

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och kardemumma i en kastrull. Koka kolan till 120 grader. Ta kolan från värmen och tillsätt ättika och smör. Rör till en slät kolasmet. Häll kolan i pajformen. 

Vit chokladkola
100 g vit choklad
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
0.5 tsk ättikssprit
1 dl torkade tranbär
 
Koka kolan som föregående. 
Hacka chokladen och tillsätt den, smöret, ättikan och tranbären. Rör om till en slät kolasmet. 
Häll i pajformen. 

Låt stelna i rumstemperatur. Servera med lite lättvispad grädde.  (null)


Saffransmuffins med kakgömma

Ca 6 st
50 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljpasta
3/4 dl mjöl
Ett kuvert saffran
1/2 tsk bakpulver
Torkade tranbär
Två Marabou chocomoment-kakor med vit choklad 
6 tsk honung (den hårda sorten)

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. 
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd sedan ner i smeten. 
Ställ ut formar i muffinsplåten och fyll bottnen på varje form med lite smet. 
Dela kakorna i fyra bitar och lägg ner en bit i varje form. Fyll på med mer smet, ca 3/4 av formen. 
Klicka i en tsk honung i varje muffins och tryck ner några tranbär. 
Grädda i 180 grader mitt i ugnen. Ca 12-13 minuter.  (null)


Saffransvåfflor

Supergoda saffransvåfflor som är både ägg och mjölkfria. 

Ca 8 st
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk vit sirap
2 dl havre fraiche 
2 dl havredryck (naturell eller vanilj) 
Ett kuvert saffran 
Mjölkfritt margarin till gräddningen

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan havre fraich och havredryck. 
Blanda till en ganska fast smet. 

(null)