Snabba rabarberkakor

Äggfria och snabba kakor. Perfekt når du är sugen på något gott men inte är sugen på att stå i köket flera timmar. Passar ännu bättre nu när årets första, späda rabarber börjar dyka upp ur jorden.

KAKDEG
1 1/2 dl strösocker
50 g rumsvarmt smör/margarin
1 1/4 dl osötat äppelmos
Ca 2 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äppelmoset och vispa lite till.
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda sedan ner det i degen. Blanda ihop allt till en ganska kletig deg.
Använd två teskedar och klicka ut smeten i småkaksformar.

RABARBERKOMPOTT
5 dl slantade rabarber (frysta eller färska)
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 1/2 tsk vaniljsocker

Lägg allt i en kastrull och låt småkoka ca 10 minuter. Kompotten är klar när rabarbern blivit mjuk.
Låt svalna något.

Klicka ut ca en tsk av rabarberkompotten över varje kaka.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10-11 minuter.

När kakorna kallnat helt kan du ringla över lite florsockerglasyr.

Blåbärsbullar

Bulldeg
25 g jäst
3 dl kall blåbärssoppa
70 g smör/margarin (rumsvarmt)
1/2 dl strösocker
En nypa salt
Ca 440 g vetemjöl
1 msk frystorkade blåbär

Vaniljfyllning
2 dl mjölk
3 1/2 msk marsanpulver (kallvisp)

Blanda jästen och blåbärssoppan. Rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt salt, socker, frystorkade blåbär, smöret och det mesta av mjölet.
Arbeta i maskin ca 10 minuter, tillsätt mer mjöl om så behövs.
Jäses ca 60 minuter, eller tills degen blivit dubbelt så stor.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i lagom stora runda bollar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen (följ instruktionen på förpackningen.)
Platta försiktigt till bollarna och gör en fördjupning i varje bulle och lägg i en klick med vaniljkräm.

Gräddas mitt i ugnen, 250 grader. Ca 10-12 minuter.

När bullarna är färdiggräddade penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker.