Kladdkakepaj

Pajskal
4 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör
1/2  dl strösocker 
2 msk potatismjöl
2 msk vatten 
 
Blanda potatismjölet och vattnet. 
Blanda ihop alla ingredienser för hand eller i en matberedare. Tryck sedan ut degen i en pajform. Ställ den kallt medans du gör resten.
 
Kladdkaka
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
8 msk naturell yoghurt 
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret. Blanda ner yoghurt och socker. Rör ner de övriga ingredienserna. Häll smeten i pajskalet. 
 
Jag hackade lite hasselnötter och sötmandlar och strödde över. Men är du allergisk kan du strunta i dem. 
 
Smuldeg
1 1/4 dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljpulver 
125 g smält smör
 
Blanda alla torra ingredienser och blanda med det smälta smöret. 
Jag hackade lite choklad och blandade i också.
 
Fördela pajsmulet över pajen och strö över lite krossat flingsalt. 
 
Grädda mitt i ugnen på 200 g i ca 35 minuter. 


 
 

Hallonpaj

Pajskal
4 dl vetemjöl
150 g kallt mjölkfritt margarin
1/2 dl strösocker
1/2 dl riven kokos
2 msk potatismjöl
2 msk vatten

Börja med att blanda potatismjöl och vatten i en liten skål. 
Blanda resten av ingredienserna och tillsätt potatismjölblandningen. Arbeta ihop allt till en deg och tryck ut den i en pajform. Ställ kallt medans du gör resten. 

Havresmulor
1 1/4 dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
125 gram mjölkfritt margarin

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda ihop till en smulig massa. 

125 g frysta hallon
2 1/2 dl vaniljkräm 
(Jag använde Ekströms kokbara vaniljkräm och tillsatte havremjölk istället för komjölk)

Strö hallonen i pajskalet, fördela vaniljkrämen över hallonen och strö sist över havresmulorna. 

Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader. 




Kolasnittar

Det var längesedan jag uppdaterade bloggen. Men här kommer ett riktigt gott recept på en kaka/godisbit. 

Botten
125 g kallt mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 mosad banan

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen så att den passar i formen. Nagga botten och ställ i kylskåp ca 30 min. 
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, 175 grader. 

Fyllning
3 dl växtgrädde (jag använde soyavisp)
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Lägg allt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt den sedan småputtra på svag värme tills det blir en tjock kolasmet. Gör kulprovet eller värm till ca. 140 grader. 

Lägg några chasewnötter och mjölkfria chokladbittar i bottnen på pajskalet. Häll över kolasmeten och strö över lite flingsalt. Ställ svalt.