Bullpaj med äpple

Bulldeg
25 g jäst
3 1/2 dl havremjölk
1 krm salt
3/4 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör/margarin
10 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke. Häll i havremjölken, salt och socker. Rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt smöret och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. 
Låt jäsa under bakduk minst 60 minuter. 
 
Fyllning
Äppelmos
Mandelmassa (riven)
Kanel
 
Kavla ut degen till en rekangel, dela den sedan i små rutor. 
Klicka ut lite äppelmos i mitten av varje degruta och strö över riven mandelmassa. Pudra över kanel.
Nyp ihop hörnen mot mitten, så det blir som ett litet toppigt kuvert. 
Ställ bullarna i en springform, ganska tätt. Jag smörade och mjölade min form för att vara säker på att bullarna inte skulle fastna. 
Låt bullarna jäsa medans du gör smultoppingen. 
Pensla med lite havremjölk.
 
Smultopping
3 dl vetemjöl
4 msk råsocker
100 g smör/margarin
 
Blanda ihop allt till en grynig massa. 
Strö dettta över bullarna. 
 
Gräddas på 200 grader, 20-25 minuter, längst ned i ugnen. 
 


Taggar: bullpaj bullar paj;

Päronbakelse

80 g rumsvarmt smör 
1 dl strösocker 
1 ägg 
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 1/2 dl havremjölk
2 tsk päronessens 

Kardemumma
Strösocker 
Lite smält smör

Smöra och mjöla små sockerkaksformar, eller använd muffinsformar. Jag använde dessa. 

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägget och vispa till en slät smet. Blanda ner päronessensen och vänd sist ner de torra ingredienserna. 
Häll smeten i formarna och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter på 180 grader. 

Blanda socker och kardemumma i en skål. Pensla bakverken med smält smör och strö över sockerblandningen. 
Spritsa grädde och dekorera med lite strössel. 


Cafékakor med kardemumma och vit choklad

170 g rumsvarmt smör
2 dl rörsocker
1 dl strösocker 
1 dl pärlsocker 
1 ägg 
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat 
1 1/2 tsk kardemumma 
1 tsk vaniljsocker 
50 g vit choklad (hackad) 
50 g mandelsplitter 

Vispa smör och de olika sockerarterna i en bunke. 
Blanda resten av de torra ingredienserna i en separat skål. 
Blanda i ägget i smör och sockerblandningen. 
Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta till en deg. 
Häll i den hackade chokladen och mandeln. Arbeta degen lite tills så att de fördelas bra. 
Rulla ganska stora bollar av degen. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta till den lite och strö över pärlsocker (tryck till lite så att sockret fastnar). 

Grädda mitt i ugnen på 175 grader, ca 14 minuter. 



Taggar: chocolate ship cookies;