Robins valnötsbröd

Idag har jag exprimenterat lite. Det började med att jag bakade ett valnötsbröd som skulle jäsa och som fick en hård skorpa när det var klart. Min sambo frågade om det inte gick att få en mjukare konsistens men med samma smak. Så jag sattte mig och knåpade ihop ett recept med filmjölk, för att sedan komma på att jag inte hade någon filmjölk  hemma. Det resulterade i ett bröd med havremjölk och bakpulver istället.  Det här receptet räcker till två limpor. 
 
4 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
6 dl havremjölk
1 1/2 dl ljus sirap
2 dl valnötter
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och havremjölken. Blanda till en slät smet. Den ska vara ganska lös och kletig. 
Fördela smeten i två limpformar, som du klätt med bakplåtspapper.
Gräddas i 175 grader, ca 40 minuter, längst ned i ugnen, 
 
Vill du göra brödet mjölkfritt så byter du bara ut komjölken till exempelvis havremjölk.
 
Taggar: matbröd valnötter mjölkfritt;

Pepparkaksmacarons

60 g äggvita (30 g vardera i två skålar)

75 g mandelmjöl

75 g florsocker

18 g strösocker

1 1/2 msk pepparkakskrydda

Sockerlag 

 75 g strösocker

25 g vatten

 

-Mät upp alla ingredienser. Blanda mandelmjöl, pepparkakskryddan och florsocker till ett fint ”mjöl”. Tillsätt ena skålen med äggvita och blanda till en jämn smet.

-Vispa resten av äggvitan, tillsätt 18 g strösocker, under konstant vispning, lite i taget. Vispa tills den är blank och slät. 

-Koka sockerlagen till 118 grader. Tillsätt i marängen, med en tunn stråle under tiden du vispar. Vispa tills marängen är kall, 5-10 minuter. 

-Blanda marängen med mandelmjölblandningen. Blanda noga men inte för mycket, då kan smeten bli lös. 

-Spritsa ut klickar på ett bakplåtspapper. Låt vila i ca 45 minuter. Du ska kunna känna på dem utan att det klibbar. 

 

Grädda mitt i ugnen, ca 8-12 minuter, 150 grader. 

 Vaniljsmörkräm

100 g smör

1 1/2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

 

Vispa ihop allt till en vit och fluffig kräm. 

 

 

 

Tips! 

Dina macarons blir bäst om äggen/äggvitan är rumsvarma.

Taggar: jul macarons pepparkaka;

Heddas saffranslängd med lingon och hasselnöt

Det tråkiga vädret fortsätter där ute, så då fortsätter jag med mitt pyssel inomhus även idag. Den här kakan passar utmärkt till andra adventsfikat.
 
88 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl fil
250 gram lingon
1 kuvert saffran
 
Topping
 
50 g hasselnötter
1/2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
1/2 dl havregryn
25 g smör
 
Blanda saffranet med lite vatten och låt det stå och dra en stund.
Vispa det rumsvarma smöret vitt och poröst ihop med strösockret och vaniljsockret. 
Tillsätt ägget, ett i taget. Tillsätt saffranet. Häll i filen och blanda.
Blanda mjölet och bakpulvret i en separat skål och sikta ner det i smeten. Vänd ner mjölblandningen och blanda till en slät smet. 
Häll smeten i en avlång sockerkaksform klädd med bakplåtspapper.
 
Strö över lingonen.
 
Mixa nötterna, sockret, havregryn och smöret i bitar, i en mixer eller matberedare. 
Strö ett jämnt lager med topping över kakan.
 
Gräddas längst ned i ugnen, ca 60 minuter, 175 grader.