Kafékakor med saffran

Ursprungsreceptet till de här kakorna kommer från Roy Fares, American macademiancookies. Jag lade till saffran och använde enbart vit choklad.
En perfekt kaka att äta till adventsfikat imorgon.
 
170 g rumsvarmt smör
180 g hackad, skållad sötmandel
2 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
200 g hackad vit choklad
1 kuvert saffran
 
Vispa strösocker, vaniljsocker, farinsocker och smöret fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Blanda ner ägget i smörblandningen. Blanda ut saffran med lite vatten och tillsätt i smeten.
Tilsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Häll ner mandel och chokladen och blanda om. 
Rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till dem och lägg dem ganska glest då de flyter ut lite.
 
Gräddas på 170 grader, mitten av ugnen i ca 15-17 minuter.
 
 
 

Polkagrisfudge

Här kommer ett recept på mitt favoritjulgodis. Förra året blev det tre satser och inget fanns kvar till julafton. Men vi hade i alla fall något gott att äta medans vi väntade på tomten. 
 
130 G polkagrisar
100 G smör
3 dl strösocker
2 1/2 dl grädde
75 G vit choklad
 
Klä en brödform med aluminiumfolie, eller använd engångspajformar. 
Krossa polkagrisen.
Smält smöret, tillsätt polkagriskrosset, grädde och sockret. Låt allt sjuda tills polkagrisarna smält, under kontinuerlig omrörning. Koka till en temperatur av 122 grader. Ta av från värmen, rör om tills det tjocknar lite, tillsät den vita chokladen. Häll fudgesmeten i formen och låt det svalna innan du skär upp den i bitar.
 
 
Taggar: Jul Julgodis Fudge;

Saffranssemlor

Nu när det snart är jul, så passar väl denna juliga variant på den klassiska semlan perfekt. Med smaker av saffran och lingon är smakupplevelsen fulländad. Receptet räcker till ca 20 små semlor, eller varför inte 10 stora?
 
75 g smör
3 dl mjölk 
1 kuvert med saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
25 g jäst
ca 9 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Tillsätt socker, salt och saffran. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut i jästen. Tillsätt resten av degvätskan och mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Forma runda bullar, lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, mjölk eller uppvispat ägg.
 
Gräddas mitt i ugnen.
Ca 10 minuter.
225 grader.
 
Låt bullarna svalna något innan du delar dem. Vispa grädden och blanda försiktigt ner lite lingonsylt. Spritsa eller klicka ut grädde på bullen, lägg på locket och pudra över lite florsocker. 
 
 
 
 
 
Taggar: saffran semlor jul saffranssemlor;