Vinbärskaka med digestivekex

2 st ägg
2 dl ljust muscovadosocker
50 g smält smör
1 dl kvarg
1/2 dl vatten
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3-4 st digestivekex
2 dl röda vinbär + 1 msk vetemjöl

Vispa äggen och muscovadosockret till fluffig konsistens.
Smält smöret och låt det svalna något innan du blandar det med vattnet och kvargen. Vänd ner det i ägg och sockerblandningen.
Blanda mjöl och bakpulvret i en separat skål och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda vinbären med matskeden mjöl och blanda försiktigt ner dem i smeten.

Smöra och bröa en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Häll i ungefär hälften av smeten. Bryt digestivekexen i bitar och lägg ovanpå smeten. Tillsätt sedan resterande smet i formen.

Gräddas längst ned i ugnen på 175 grader. Ca 45-60 minuter. Testa med en provsticka för att se om kakan är klar. Låt den vila ca 10 minuter i formen innan du vänder upp den.

Dekorera med lite glasyr och strössel.

Champagnebiskvier

Underbart goda minibiskvier med champagnesmak. Och kom ihåg, är de små får man ta två 😊
Ursprungsreceptet kommer från Bakboxen, men då jag inte är förtjust i allt för mycket choklad så så ändrade jag receptet på smörkrämen.
Så här gjorde jag:

Mandelbottnar.
170 g mandelmassa (riven)
1 äggvita

Blanda riven mandelmassa med äggvitan till en jämn smet.
Klicka ut eller spritsa små rundlar på bakplåtspapper. Platta till dem något med baksidan av en tesked.
Gräddas mitt i ugnen ca 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna helt. Jag vände mina när de var varma och plattade till dem något.

Champagnesmörkräm.
125 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Champagne-smakessens efter tycke och smak.

Vispa ihop allt till en fluffig massa. Ju längre du vispar desto bättre och godare blir smörkrämen. Jag vispade ca 10 minuter.

Ta en klick smörkräm på varje botten och släta till kanterna med baksidan på en matkniv. Ställ biskvierna kallt medans du smälter chokladen.

Garnering.
Ca 150 g smält choklad
Eventuellt strössel eller annan dekoration.

Smält chokladen i micron eller ett vattenbad. Låt den svalna lite.
Doppa sedan ner smörkrämsdelen av biskvien i chokladen.
Strö över lite strössel.

Nyponbullar med toscatäcke

BULLDEG (ca 30 st)
3 1/2 dl havremjölk
25 g jäst
En nypa salt
3/4 dl strösocker
75 g smör/margarin
2 dl havregryn
2 msk nyponsoppepulver
8-10 dl vetemjöl

FYLLNING
Nyponmarmelad
Snabbmarsanpulver

TOSCASMET
50 g smör/margarin
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk havremjölk
150 g mandelspån


Tärna smöret i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser i bunken till köksassistenten. Spar lite av mjölet och tillsätt det efterhand om det behövs.
Låt maskinen arbeta degen i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa ca 2 timmar under bakduk.

Kavla ut degen på mjölat bakbord och skär den i lagom stora fyrkanter. Lägg en klick marmelad på varje fyrkant och strö över lite marsanpulver.
Nyp sen ihop hörnen så att det blir ett litet knyte. Lägg varje knyte i en bullform och ställ ner dem i en muffinsplåt.
Jäses till dubbel storlek.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och rör om tills smöret har smält. Klicka ut en lagom stor klick på varje bulle.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 10-12 minuter.