Semlor

Här är det receptet jag gillar bäst att baka semmelbullar på. I receptet har jag valt den ägg och mjölkfria varianten. Men det byter du lätt ut själv om du hellre vill ha smör och kogrädde. 

Bulldeg
15 g jäst
3 dl vatten (eller annan vätska) 
75 g mjölkfritt margarin (eller smör) 
3/4 dl strösocker
En nypa salt
1 1/2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl vetemjölspecial

Rör ut jästen i vatten. Tillsätt socker, salt och kardemumma. 
Häll i mjölet och bakpulvret och börja arbeta ihop till en deg. Tillsätt rumsvarmt margarin i bitar. 
Knåda i maskin minst 10 minuter. 
Låt jäsa i kylskåp tills dagen efter eller i rumstemperatur 4-5 timmar. 
(Har du mer bråttom så ökar du bara mängden jäst).

Rulla 6 stora eller 12 små släta bullar. Pensla med tex havremjölk (eller ägg. )
Låt jäsa en liten stund innan ugnen. 
Grädda på 225 grader, 10-14 min i mitten av ugnen. 

Inkråmet brukar jag gröpa ur varje bulle lite och blanda med mandelmassa och lite ovispad grädde. 

Vispa den växtbasserade grädden du gillar bäst och spritsa eller klicka ut på bullen. 
(Ta kogrädde om du hellre vill ha det).
Lägg på locket och toppa med lite florsocker. 

(null)







Kommentera inlägget här :