Apelsinkaka med choklad

En saftig kaka med sockerkokta apelsinklyftor. Börja med att koka apelsinen så att den hinner svalna medans du gör resten. 

Apelsinkompott
En apelsin
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Börja med att riva skalet på apelsinen och spara det till kakan. Skala sedan bort resten av skalet på apelsinen och se till att få bort så mycket av det vita som möjligt. Dela den i klyftor och dela varje klyfta till två bitar. 
Lägg apelsinbitarna i en kastrull tillsammans med strösockret och vaniljsockret. Koka ca 10-15 min på medelvärme eller tills det börjar tjockna lite. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Kakan 
200 g smör (rumsvarmt) 
2 dl socker 
2 ägg 
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en apelsin 
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
1 1/2 dl havremjölk
2 dl chokladknappar 

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget. 
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner det i smeten tillsammans med havremjölken och apelsinkompotten. 
Tillsätt sist chokladknapparna och vänd till en slät smet. 

Gräddas i 175 grader, nedre delen av ugnen, ca 40-45 minuter. 

Ringla över lite chokladsås vid serveringen.