Apelsinkaka med choklad
Apelsinkompott
En apelsin
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Börja med att riva skalet på apelsinen och spara det till kakan. Skala sedan bort resten av skalet på apelsinen och se till att få bort så mycket av det vita som möjligt. Dela den i klyftor och dela varje klyfta till två bitar.
Lägg apelsinbitarna i en kastrull tillsammans med strösockret och vaniljsockret. Koka ca 10-15 min på medelvärme eller tills det börjar tjockna lite. Ställ åt sidan och låt svalna.
Kakan
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en apelsin
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl havremjölk
2 dl chokladknappar
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner det i smeten tillsammans med havremjölken och apelsinkompotten.
Tillsätt sist chokladknapparna och vänd till en slät smet.
Gräddas i 175 grader, nedre delen av ugnen, ca 40-45 minuter.
Ringla över lite chokladsås vid serveringen.