Heddas saffranslängd med lingon och hasselnöt

Det tråkiga vädret fortsätter där ute, så då fortsätter jag med mitt pyssel inomhus även idag. Den här kakan passar utmärkt till andra adventsfikat.
 
88 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl fil
250 gram lingon
1 kuvert saffran
 
Topping
 
50 g hasselnötter
1/2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
1/2 dl havregryn
25 g smör
 
Blanda saffranet med lite vatten och låt det stå och dra en stund.
Vispa det rumsvarma smöret vitt och poröst ihop med strösockret och vaniljsockret. 
Tillsätt ägget, ett i taget. Tillsätt saffranet. Häll i filen och blanda.
Blanda mjölet och bakpulvret i en separat skål och sikta ner det i smeten. Vänd ner mjölblandningen och blanda till en slät smet. 
Häll smeten i en avlång sockerkaksform klädd med bakplåtspapper.
 
Strö över lingonen.
 
Mixa nötterna, sockret, havregryn och smöret i bitar, i en mixer eller matberedare. 
Strö ett jämnt lager med topping över kakan.
 
Gräddas längst ned i ugnen, ca 60 minuter, 175 grader.