Midsommarpaj

Gäster som inte gillar jordgubbar? Samt är äggallergiker och som inte tål mjölkprotein? Lugn, jag har receptet 😊
Här är en veganvänlig paj med rabarberkompott och vaniljkräm. Toppad med havresmul.

Pajskal
4 1/2 dl vetemjöl
150 g kallt mjölkfritt margarin
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
2 msk vatten

Börja med att blanda potatismjöl och vatten i en liten skål.
Blanda resten av ingredienserna och tillsätt potatismjölblandningen. Arbeta ihop allt till en deg och tryck ut den i en pajform. Ställ kallt medans du gör resten.

Rabarberkompott
300 g ansade och skurna rabarber
1 dl rörsocker
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 msk citronsaft

Skär rabarbern i lagom stora bitar. Lägg allt i en kastrull och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter eller tills rabarbern kokat sönder och allt fått en lagom tjock konsistens. Känns kompotten för lös kan du tillsätta lite potatismjöl.

Jag använder mig av Ekströms kokbara marsansås, då den är mjölkproteinfri, till vaniljkrämen.

Vaniljkräm
2 1/2 dl havremjölk
2 msk torrvara
2-3 msk strösocker

Koka upp krämen enligt anvisningarna på förpackningen.

Ställ kompotten och krämen kallt medans du gör havresmulorna.

Havresmulor
1 1/4 dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
125 gram mjölkfritt margarin

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda ihop till en smulig massa.

Nu är det dags att montera ihop pajen.
Lägg lite potatismjöl i pajskalet. Häll över kompotten och fördela den jämnt över hela pajen. Bred ett lager med vaniljkräm över kompotten och toppa sist med havresmulorna.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 30-35 minuter.