Dubbel kolapaj med pepparkaka

Pajskal
200 g pepparkakor
75 g smör

Mixa pepparkakorna och smält smöret. Blanda samman och tryck ut i en pajform, ca 24 cm/diameter. 
Ställ pajskalet kallt mens du kokar kolorna. 

Mörk chokladkola
50 g smör
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 dl grädde
1 tsk kardemumma
2 msk kakao
1 dl mörk sirap
0.5 tsk ättiksprit (12%) 

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och kardemumma i en kastrull. Koka kolan till 120 grader. Ta kolan från värmen och tillsätt ättika och smör. Rör till en slät kolasmet. Häll kolan i pajformen. 

Vit chokladkola
100 g vit choklad
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
0.5 tsk ättikssprit
1 dl torkade tranbär
 
Koka kolan som föregående. 
Hacka chokladen och tillsätt den, smöret, ättikan och tranbären. Rör om till en slät kolasmet. 
Häll i pajformen. 

Låt stelna i rumstemperatur. Servera med lite lättvispad grädde.  (null)