Dubbel kolapaj med pepparkaka
200 g pepparkakor
75 g smör
Mixa pepparkakorna och smält smöret. Blanda samman och tryck ut i en pajform, ca 24 cm/diameter.
Ställ pajskalet kallt mens du kokar kolorna.
Mörk chokladkola
50 g smör
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 dl grädde
1 tsk kardemumma
2 msk kakao
1 dl mörk sirap
0.5 tsk ättiksprit (12%)
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och kardemumma i en kastrull. Koka kolan till 120 grader. Ta kolan från värmen och tillsätt ättika och smör. Rör till en slät kolasmet. Häll kolan i pajformen.
Vit chokladkola
100 g vit choklad
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
0.5 tsk ättikssprit
1 dl torkade tranbär
Koka kolan som föregående.
Hacka chokladen och tillsätt den, smöret, ättikan och tranbären. Rör om till en slät kolasmet.
Häll i pajformen.
Låt stelna i rumstemperatur. Servera med lite lättvispad grädde.
