Vegansk banantårta med kolasmörkräm

Det här blev årets födelsedagstårta till mig själv. Äggfri och mjölkfri när jag själv får välja. Plus en del allergier i släkten. Jag tycker att det är lättast och trevligast om alla kan äta av samma bakverk.
 
 
Tårtbottnar
160 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
5 1/2 dl strösocker
4 bananer (mosade)
Rivet skal och saft från en citron
3 dl havredryck
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 msk vaniljpulver
2 1/2 tsk bikarbonat
7 1/2 dl vetemjöl
 
Börja med att smöra (med mjölkfritt margarin) och mjöla tre formar, ca 23 cm/diameter (jag använde engångsformar i aluminium).
Blanda margarinet och strösockret fluffigt.
Blanda bananmoset med citronskalet och saften. häll ner i margarin och sockerblandningen. Blanda ihop till en geggig smet.
Blanda ihop alla torra ingredienserna i en separat bunke.
Blanda vinägern med havredrycken.
Tillsätt de torra ingredienserna växelvis med vätskan och blanda försiktigt ihop till en smet.
Fördela smeten i de tre formarna. Använd ett decilitermått så att det blir lika mycket i varje form.
 
Gräddas i ca 40 minuter, 140 grader varmluftsugn.
 
 
Fyllning
2 skivade bananer
En förpackning med vispbar växtgrädde
 
Fördela en banan på varje lager av tårtan och toppa med lite vispad växtgrädde.
 
Kolakräm
2 burkar kokosmjölk ( á 400 g) 
3 dl valfritt socker (jag använde strösocker och ljust muscovadosocker)
Lite salt
 
Häll av vattnet från kokosmjölken.
Häll ner den fasta vita kokosmjölken i en kastrull och tillsätt sockret och saltet.
Låt koka upp och låt sedan sjuda. Rör om då och då så att det inte bränns.
Kolankrämen är klar när den fått en fin kolafärg och en lagom tjock konsistens.
 
Vill man så kan man ha lite kolakräm mellan lagren i tårtan också.
 
 
Kolasmörkräm
500 g mjölkfritt margarin
Kolakrämen
 
Vispa margarinet fluffigt (ca 10 minuter eller mer)
Häll försiktigt ner kolakrämen under vispning (spar lite om du vill dekorera tårtan)
Vispa till en slät smörkräm.
 
Spackla tårtan med smörkrämen och dekorera med exempelvis bananchips.