Saffranssemlor

Nu när det snart är jul, så passar väl denna juliga variant på den klassiska semlan perfekt. Med smaker av saffran och lingon är smakupplevelsen fulländad. Receptet räcker till ca 20 små semlor, eller varför inte 10 stora?
 
75 g smör
3 dl mjölk 
1 kuvert med saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
25 g jäst
ca 9 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Tillsätt socker, salt och saffran. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut i jästen. Tillsätt resten av degvätskan och mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Forma runda bullar, lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, mjölk eller uppvispat ägg.
 
Gräddas mitt i ugnen.
Ca 10 minuter.
225 grader.
 
Låt bullarna svalna något innan du delar dem. Vispa grädden och blanda försiktigt ner lite lingonsylt. Spritsa eller klicka ut grädde på bullen, lägg på locket och pudra över lite florsocker. 
 
 
 
 
 
#1 - - Margaretha Liljequist:

Ser goda ut

Svar: Tack 😊
Therese