Rabarberkompott med smultäcke och rabarberglass
800 G rabarber
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
Skala rabarbern om det inte är den späda första rabarbern. Skär i bitar. Lägg ner det i en kastrull tillsammans med socker, vanilj och vatten. Låt sjuda under lock tills rabarbern mjuknar. Rör ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i kompotten.
Kakkross till smultäcket
100 G smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Nyp ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper.
Gräddas i ca 20 minuter, mitt i ugnen på 175 grader.
Rabarberglass
300 G späd rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarbern i tunna skivor och låt den sjuda i en kastrull med vatten, och socker. Rabarbern ska bli mjuk. Låt kallna.
Vispa grädden. Blanda vaniljsockret med äggulorna och vänd ner i grädden. Tillsätt rabarbern och rör till en slät smet. Häll upp i en form och ställ i frysen minst tre timmar. Glöm inte att röra om då och då för att inte få iskristaller i glassen. Det går även bra att använda glassmaskin om man har en sådan.
Lägg kompotten i en stor pajform eller flera mindre formar. Strö över kakkrosset som ett täcke. Servera med rabarberglassen.