Grytbröd

6 dl vatten 
25 g jäst
1 dl vaniljkvarg (tex Skånemejeriernas) 
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 rivet stort äpple 
10-13 dl vetemjöl 

Blanda vatten, jäst och kvarg. 
Tillsätt kryddorna och det riva äpplet. 
Blanda i mjölet lite i taget i en köksassistent. Degen ska hålla ihop men ändå vara ganska lös. 
Jäs till dubbel storlek. 
-
Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in grytan och låt den bli varm. Jag använde mig av en gjutjärnsgryta på ca 3.5 liter.  
Mjöla bottnen på grytan så att brödet inte fastnar. Stjälp ner degen och grädda längst ned i ugnen, ca 15 min. Sänk sedan värmen till 225 grader och ta samtidigt av locket, grädda ytterligare 15-20 minuter. 
(null)

(null)

(null)