Höstbakelse

 
Perfekta små bakelser att göra nu när trädgårdarna svämmar över av äpplen. Har du inga egna äpplen i trädgården så brukar det alltid finnas någon som är villig att ge bort några :)
 
Släta bullar
 
75 g smör
3 dl vatten
Kardemumma efter tycke och smak
3/4 dl råsocker
Lite salt
Ca 25 g jäst
Ca 8-9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser i en köksmaskin  och låt maskinen arbeta ihop till en deg.
Jäs till dubbel storlek under bakduk.
Forma 10 stora bullar eller ca 20 små.
Lägg på smord plåt.
Jäs ytterligare ca 30 minuter.
 
Gräddas i 225 grader, ca 10 minuter, mitt i ugnen. 
 
Låt bullarna svalna mens du gör fyllningen.
 
Äppelkompott
 
2 stora äpplen eller 4 små
1 1/2 dl råsocker eller strösocker
2 tsk kanel
ca 1 dl vatten
 
Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. 
Låt allt sjuda under lock ca 10 minuter. Eller tills vattnet kokat bort. 
Låt kompotten svalna.
 
5 dl vispgrädde
Lite kardemumma
 
Häll i lite kardemumma i grädden och vispa till önskad hårdhet.
 
Dela på bullarna. 
Smält lite smör och pensla utsidan av dem.
Doppa dem sedan i strösocker.
Lägg en sked med äppelfyllning och sedan en rejäl klick med grädde, orkar du så kan du spritsa grädden, lägg till sist på locket.
 
Koka en kopp kaffe och njut i höstsolen. 
 
 
 
 
 
Taggar: höstbakelse höst, äpplen;

Kommentera inlägget här :